Samlit - Financial Crime Prevention
Samlit, Financial Crime Prevention, är ett samarbete mellan Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, Svenska Bankföreningen och Polismyndigheten för att förhindra ekonomisk brottslighet.
Samlit syftar till att förstå, förhindra och förebygga ekonomisk brottslighet genom att gemensamt kartlägga de största sårbarheterna i de finansiella systemen och identifiera konkreta åtgärder som försvårar och förhindrar att kriminella utnyttjar av dessa sårbarheter.
Åtgärder kan behöva vidtas av såväl myndigheter som banker. Genom Svenska Bankföreningen finns dessutom förutsättningar att få bred genomslagskraft hos alla föreningens medlemmar. Målet är att kraftigt begränsa den organiserade brottslighetens handlingsutrymme och öka tryggheten för medborgarna genom att göra det svårare att utvinna och tvätta brottsvinster samt att omsätta vinster från bedrägerier i annan allvarlig brottslighet.
För att få större genomslag av arbetet i Samlit delas lärdomar, åtgärder och effekter på olika sätt i en vidare krets. Ett forum är den årliga heldagskonferensen Samlit Extended dit intressenter från banker och brottsbekämpande myndigheter bjuds in. Att sprida resultatet av arbetet är också viktigt för att säkerställa att det inte uppstår konkurrensfördelar för det begränsade antal banker som ingår i samverkan.
Bakgrund
Samlit (Swedish Anti Money Laundering Intelligence Taskforce) initierades 2020 som ett pilotprojekt för operativ samverkan mellan Polismyndigheten och de fem största bankerna i Sverige. Syftet var att förstärka arbetet med att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism genom ett gemensamt fokus på vissa misstänkta individer och företag. Informationsutbytet byggde på bankernas skyldighet att lämna de uppgifter som behövs för en utredning om penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Samverkan visade sig vara värdefull för både polismyndigheten och bankerna. För polismyndighetens del ledde samverkan till både effektivare arbete och fördjupad kunskap om tillvägagångssätt. Från bankerna sida kunde man vidta åtgärder mot de aktörer som finanspolisen ställt frågor om.
År 2021 utvidgades Samlit till att omfatta informationsdelning av strategisk karaktär om tillvägagångssätt och risker. Efter en lagändring 1 januari 2023 utgick den operativa, ursprungliga delen ur Samlit då den ersattes av samverkan enligt kapitel 4a i penningtvättslagen.
År 2022 initierades ”Banksamverkan”, ett separat samarbete mellan Polismyndigheten, Svenska Bankföreningen, SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea. Banksamverkan fokuserade strategiskt på att bekämpa bedrägerier. Inom Banksamverkan har man utvecklat gemensamma lägesbilder, identifierat och föreslagit konkreta åtgärder för sårbarhetsreduktion, utvecklat förmågan till informationsutbyte och adresserat legala hinder.
Bedrägerier är ett brott som i nästa steg kan leda till penningtvätt. För att uppnå tätare synergier i samarbetet och det brottsförebyggande arbetet slogs Banksamverkan och Samlit ihop under 2023 under det nya namnet Samlit, Financial Crime Prevention.