Hållbarhet

Hållbarhetsrelaterade risker

Det är en grundläggande del av bankverksamhet att analysera risker i samband med utlåning och investeringar. Hållbarhetsaspekter som påverkar bankens kunder och investeringar kan medföra förluster. Därför kan banken komma att ställa frågor om hållbarhet till den som är kund i en bank. 

Risker som är kopplade till klimatomställningen rör framtiden. Det kan handla om att byggnader framöver kan bli dyrare att värma upp för att elpriserna stiger. Eller om att en företagskund måste hitta ny teknik som minskar beroendet av allt dyrare fossila bränslen. Riskerna är ofta kopplade till politiska beslut som behövs för att klara klimatomställningen.  

Om klimatomställningen inte går tillräckligt snabbt ökar riskerna för fysiska skador till följd av exempelvis översvämningar och extremväder. Det kan innebära att värdet går ner på bostäder och andra byggnader, vilket i sin tur ökar risken för förluster för bankens kunder och för bankerna.  

När banken ställer frågor om hållbarhet finns möjlighet till dialog med kunderna om hur banken kan hjälpa till att finansiera investeringar som minskar riskerna, exempelvis lån för att renovera en bostad så att den blir mer energieffektiv. Företagskunder efterfrågar ofta en dialog med banken om sina omställningsplaner och hur nödvändiga åtgärder kan finansieras.  

Lägre risker innebär ofta möjlighet till mer förmånlig finansiering. Stora risker kan göra att banken behöver få kompensation för risken eller, om risken är för stor, säga nej till finansieringen. Från ett samhällsperspektiv bidrar banker till omställningen genom sin kärnverksamhet att tillhandahålla kapital som prissätts utifrån riskerna och går till sunda investeringar. 

Utöver klimatrisker behöver banker ofta bedöma exempelvis risk kopplad till mänskliga rättigheter, såsom osunda villkor i byggbranschen, och risk för korruption och bristande IT-säkerhet som kan påverka kunderna. Allt detta handlar om hållbarhet i ett större perspektiv. 

Bankföreningen arbetar för att EU:s reglering om hur banker ska hantera hållbarhetsrisker ska vara ändamålsenlig. Vi följer den politik som påverkar bankernas kunder, till exempel EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda som framöver innebär högre takt för renoveringar av hus. Vi skapar forum för medlemmarna att diskutera hur regleringen kan genomföras på ett bra sätt och verkar för att data ska finnas tillgängliga för att bedöma hållbarhetsrisker.